ÄNTLIGEN - INSPIRatörERnA

Nu är den nya bloggen INSPIRatörERnA äntligen igång. Eftersom det är vi tillsammans som är INSPIRatörERnA behöver er hjälp med tips, ideér och inspiration. Snälla, när det händer något, både stort och smått, i era kök och restauranger så hör av er eller gör ett eget inlägg i bloggen. Information om hur man gör hittar ni under fliken Blogga Kontaktuppgifter hittar ni under fliken Kontakt

Nyheter


Marie, George och Gun jobbar i Lundby centralkök som nu har bytt namn till Matlandet


Lundby centralkök

Byter namn till Matlandet. Måltidsverksamheten i Lundby får en nystart och Bjurslättskolan en ny matsal. Omgörningen sker efter barnens önskemål om att måltiden ska präglas av lugn, färg och smak. Två pojkar i första klass kläckte det nya namnet på centralköket och matsalen – Matlandet.
220 barn har fått tycka till om hur Bjurslättskolans nya matsal ska se ut: Bokhyllor som skärmar av för att skapa lugn, mer färg på väggarna och nya smakrika rätter på menyn. 

Helhetsgrepp på måltiden
– Eleverna har i allra högsta grad varit delaktiga i förnyelsen, vi har samlat in önskemål från alla klasser på skolan. De har fått tycka till inom tre områden: vad restaurangen ska heta, vad menyn ska innehålla och så har de fått rita hur deras drömmåltid ser ut, säger Mikael Olow, områdeschef för måltidsverksamheten i Lundby.

Förnyelsen innebär ett helhetsgrepp på måltiden: den ska vara en positiv upplevelse som skapar gemenskap.

– Det handlar inte bara om färg på väggarna och ny matsedel, vi har också fokuserat på mångkultur och firande av helgdagar från alla världsreligioner. dessutom har personalen utbildats, säger Mikael Olow.

Uppmärksammad filmning
Enligt Mikael Olow har den så kallade matskandalen som inträffade på Lundby centralkök för ett par år sedan bidragit till förnyelsearbetet. Då uppmärksammade media en film som en chaufför tagit med sin mobiltelefon. Den visade hur personalen skopade upp pasta från golvet – som sedan levererades ut till skolorna.

– Den händelsen har absolut påverkat, och det har dessutom varit ett tryck på skolmaten från flera håll i samhället. Det här är ett sätt att bygga upp en tillit bland dem som äter vår mat, säger Mikael Olow.


Ett friskare Sverige i Göteborg

Under vecka 19, 9-15 maj, genomfördes en nationell uppmärksamhetsvecka för att inspirera till bra mat och mer rörelse. Satsningen görs i samarbete mellan Statens folkhälsoinstitut och en mängd
kommuner, landsting, frivilligorganisationer och privata aktörer över hela landet.
Här har vi personalen på Annedalsäldreboende.

Det hände mycket

Det var konstutställningar om mat och motion. Elever och lärare spelade under lunchen.
Ja det hände mycket i våra skolrestauranger.
Kan du inte dela med dig och skriva vad som hände just på din skola.
Tack på förhand.





                                          Vässa pennan.
Slipa kökskniven.
Du kan bli Årets FELIX®


Årets FELIX är en tävling för alla er som arbetar i skolkök runt om i landet. Kockar, assistenter, biträden och servering – alla är välkomna att som ett team tävla för just ditt skolkök. Bästa kök i landet utses till Årets FELIX 2011!
Vi vet att ni är många och att ni gör underverk i köket. Nu är det på tiden att ni får visa det för alla. Att hamna i rampljuset för en stund. Att anta en annorlunda utmaning. Att stå som vinnare av Årets FELIX den 15:e november 2011!
Det är hur enkelt som helst att tävla. Du och dina kollegor behöver bara svara på några frågor om ert dagliga arbete i köket. Då är ni automatiskt med i kampen om att bli ett av tre finalistkök i Årets FELIX. På finaldagen blir det matlagning på plats som avgör vem som går vinnande ur tävlingen!
Det vinnande skolköket får, förutom äran och uppmärksamheten från hela skolmats-Sverige, ett Årets FELIX-stipendie på 20 000 kr som skall gå till inspiration och matlust för hela skolköket.
Anta utmaningen – anmäl dig och ditt skolkök till Årets FELIX 2011!

Skolmatsedeln nu i mobilen

Den nya appen visar skolmaten för hela veckan.
Majorna-Linné först i Göteborg med ny app. Sedan i slutet av mars kan vårdnadshavare och elever läsa matsedeln för stadsdelens alla skolor i sina smartphones. Majorna-Linnés skolmatsedlar finns tillgängliga i appen "Skolmaten", som sedan tidigare använts i ett antal kommuner i Sverige.
Appen fungerar i smartphones med antingen Android eller iOS (iPhone, iPod Touch och iPad) och visar vad som serveras på stadsdelens olika skolor två veckor framåt.

- Allt fler förväntar sig att få den information de söker genom bara några knapptryck på telefonen. Appen är också ett sätt att marknadsföra vår verksamhet och visa för vårdnadshavare och andra vilken bra mat deras barn får i skolan, säger Anna Rombin-Sundbäck, enhetschef vid kostenheten Majorna-Linné.

Många nyfikna frågor
Hon har fått många positiva reaktioner bland både vårdnadshavare och elever som är i full gång med att läsa matsedeln i mobilen. Även kollegor från andra stadsdelar har hört av sig med nyfikna frågor.

Förutom bättre service kan tekniken också bidra till en positiv miljöpåverkan då kostenheten kan börja se över om efterfrågan på upptryckta matsedlar minskar.

För mer information hör av er till
Johanna Hjorth
070-67 66 914
johanna@dinskolmat.se



Mingelparty
 
 Torsdagen den 7 april träffades Majorna-Linnés skolmåltidspersonal för första gången sedan sammanslagningen på ett mingelparty på Nordhemsskolan.
God paj med sallad och bröd serverades. Sedan var det kaffe och prinsesstårta. Alla var nyfikna på sina nya arbetskamrater och känslan var att det var starten på något nytt som kommer att bli mycket positivt.